Okej.. A little different here, I will be writing this article in Swedish, sorry guys.. The only one I’ve ever written in Swedish, and probably will stay that way.. I will translate it later. To keep you occupied until that faithful day comes when the translation arrives I have a nice little video here from my hike in the Swedish and Norwegian mountains around Rogen.

Tält för den svenska fjällen

 • Okej, men klarar den av ”Svenska fjällen”

Den frågan är kanske den frågan jag får mest på Backpackinglight.se. Enligt mig är det en ganska relevant fråga med. Men jag vill påpeka att varje lokalbefolkning tror just att  deras fjäll är de mest hårda och opålitliga fjällen i världen. (Förutom Danskarna kanske..) Överallt i världen jag har vandrat är det helt klart att just ”vårt fjäll” som är den hårdaste fjället. Nu vet jag inte vilka av de länderna som faktiskt har de hårdaste och tuffaste fjällmiljöerna, men statistiken visar att det är just K2 i Himalayan som är det ”hårdaste” fjället med sina 30% av de som försöker bestiga berget som dör. (Everest har 5% odds)

Med det sagt, vad är det med fjällen som orsakar sådan oro och framförallt osäkerhet? Svensk fjällmiljö är i stort sätt relativt lugna fjäll. Visst kan vädret ändra sig  från en timme till nästa och det kan regna hårt och blåsa hårt i dagar. Ibland kan man tro att det till och med  är orkanvindar som rusar ner för  bergstopparna. (det kanske är så ibland). Det är inte ovanligt att jag ser folk skriver eller hör de säga ”det var minst 20 m/s vind”. Tveksamt att det verkligen är 20m/s, men  förståligt att man skulle tro det. Jag har själv varit i 18m/s (jag mätte med vindmätare) och kunde knappt stå. Alla tält har det svårt när vinden börja stiga upp mot ca 14m/s.

IMG_3731.jpg

Tittar man på de svenska fjällen skulle jag tro att ca 90% av de personer som vandrar där oftast håller sig till de väl etablerade lederna med stugor och toaletter längst vägen. Även delar av Sarek har stugor man kan besöka och nyttja. Även om man skulle hamna i skiten, är det inte troligt att man kommer att dö. Det är inte att underskatta de svenska fjällen, det är snarare att man har förståelse och förbereder sig på vilka omständigheter som råder. Ja, det kommer att regna, blåsa och stundvis vara ett rent helvete. Men det är långt ifrån alltid så. Och visst, det är bra att vara förberedd när man beger sig ut i fjällen, men man ska inte förväxla svenska fjäll under sommarhalvåret med att bestiga K2 eller Everest. De är helt olika äventyr som kräver helt olika sorters utrustning.

Så vad är ett bra tält för svensk fjällmiljö? Ett bra tält i fjällen är kort sagt: Det tält du känner dig trygg med och har erfarenhet med innan. Jag har själv vandrat genom stora delar av de svenska fjällen med en enkel tarp, ibland med och ibland utan innertält. I stora delar av fjällen skulle jag nog rekommendera innertält. Inte bara för mygg, men även pga de blöta underlag man ofta har. De flesta somrar jag har vandrat i fjällen, är det oftast blött på marken, överallt. Visst kan man använda en polycro eller tyvek ”groundsheet” för sin tarp, men de är inte helt optimal i längden. Till slut hamnar man med ytter, innertält och ”groundsheet”. Med andra ord, många olika delar att få ihop och ändå inte lika bekväm som ett helt, komplett tält.

DSCF5043Det är kul med tält utan golv.. förutom när det inte är det.. typ när marken är genom blött.. Innertält är att önska

Svenskfjäll tycker jag kan klassificeras så här:

 • Blött
 • Blåsigt
 • Mygg
 • Milt

Det är blött, ja det är blött både i marken från tynandet från snön på vintern och i luften då de hemska mörka molnen kan dra över och bara släpper oändlig mycket regn. Kan man ta ett tarp och polycro golv? Absolut, frågan är snarare vill man? Kan man ta med tält där man sätter upp inner och yttertält separat? Absolut, är det optimalt? Kanske inte. För mig funkar det att sätta upp innertält först och sedan yttertält. Med lite träning kan man få ihop ett sånt tält under en minut – det är inte mycket regn som kommer in då. Men personligen föredrar jag att kunna sätta upp yttertältet först och sedan innertält. De behöver dock inte sitta ihop som många tälttillverkare gör – då jag tycker om att kunna lägga yttertält om det är blött på utsidan av min ryggsäck och innertält på insidan. Med andra ord, det ska vara enkelt att dra isär inner och yttertält.

DSC06267Pyramid likande tält som denna är helt enastående på fjällen

Blåsigt Ibland, eller snarare oftast är det blåsigt i de svenska fjällen, och för den delen är alla fjäll blåsiga. Kanske inte orkanvind alla dagar, men inte helt ovanligt för vinden att blåsa uppemot 8-10 meter per sekund. Självklart är alla fjäll blåsiga! Det finns inga träd som fångar upp vinden! När vinden överstiger 12 meter per sekund duger inte ett vanligt tält längre, eller snarare, det är inte så många tält som duger i sådana vindar. Det är då tältbågar börjar ge vika, jag har sett och varit med om tältbågar som i princip exploderat i höga vindar. Och då inte endast billiga tält av dålig kvalitet.

IMG_2812.jpgHyperlite mountain gear Ultamid 2 väger 500gram är bland de mest stabila och lätta på marknaden

Här krävs mer kunskap än bombsäkra tält för att lyckas! Att bara köpa den dyraste tältet redo för en expedition på Everest  kan förstås funka, men det kommer fortfarande vara en skitkväll utan sömn. Har du försökt sova i tält under extrem höga vindar? Låtar som ett Formel 1 lopp som pågår utanför. Ska man sätta upp sitt tält på ett helt exponerat kalfjäll, då får man förvänta sig att något kommer att gå sönder. Det bästa tipset här är att titta på kartan innan du beger dig ut, markera områden som ser lite mindre exponerat ut. Tex nära skog, mellan stenar och så vidare och planera din resa utifrån att du vill kunna sova gott och tryggt på kvällarna.

IMG_3143.jpgTramplite shelter i Skottland

Sedan finns det klart bättre och sämre tält för fjäll. Enligt min mening är pyramidtält eller liknande formade tält de absolut bästa på kalfjäll, vinden har helt enkelt inte har något att ta tag i. Och genom att man använder stora tjocka vandringsstavar för att sätta upp tältet så finns det mycket liten chans för att något skall gå sönder. Viktigt är dock att det går att slå upp tältet relativt nära marken.

Nästa är de mer traditionella tunneltälten. De är lite tyngre men kan stå emot relativt höga vindar, så länge man sätta upp tälten rätt. Dock är det oftast de tälten som går sönder just för att man tror att man köpt ett tält rustat för Everest och sätter upp det på mycket exponerade platser.

Sist är tält med lätta bågar, fyrkantiga sidor och lätt tältduk. De kan börja vika sig och gå sönder redan i relativt milda vindar.

IMG_2831.jpg Tarptent Stratospire är ett superb tält för fjällvandring

Mygg – Om det är något som Sverige har mycket av är det mygg. Som tur är problemet som mest intensivt under endast några månader per år. Här, precis som tidigare, skulle jag rekommendera ett riktigt innertält. Inte bara ett myggnät över huvudet eller en liten bivack. Stundvis på fjällen kan det vara så tjockt med mygg att man inte får vara ifred en sekund. Föreställa dig då att den enda lugna stunden du får är när du kliver in i en liten bivack. Inte optimalt.

IMG_3268.jpgEnkel tunneltält är härliga i fjällen – liten, lätt, stabilt och golv

Mild – Det är alltid farligt för någon att underskatta fjällmiljön som det kanske verkar som jag gör. Så är det verkligen inte. Jag vill inte att ni ska tro att fjällen är som att vandra i skogarna runt Stockholm. Man ska ha mycket respekt för miljöerna man beger sig till, kolla ordentligt, läsa om området och förbereda sig smart utifrån vad man förväntar sig att möta. När jag skriver mild, handlar det mest om att det är väldigt sällan man kommer hamna i riktigt skit man inte förväntat sig. Svensk fjäll kan vara brutala stundvis, men som tur är, är det ytterst sällan under sommarmånaderna.

Andra saker att fundera på:

 • Använder du vandringsstavar, isåfall är det ganska poänglöst att använda tält som kräver tältbågar – Om man använder stavar är det lika bra att använda just dessa för att sätta upp sitt tält med. Då har med dubbelfunktion av sina prylar. Sparar både vikt och ökar stabiliteten.
 • Det är enkel att hamna i ”jag ska ha lättast möjlig tält” läge när man väl börjar bege sig in på lättviktstänkande. Oavsett vad jag skriver här kommer ni att köpa den absolut lättaste pryl och tar den upp till fjället för att esta. Det är en del av processen, men glöm inte att bekvämligheter är nog så viktigt som lätt vikt. Det är okej att bära med sig lite extra vikt för maximal komfort och trygghet. T ex tält med innertält – lite tyngre men mycket skönare och bekvämare.
 • Om man ska vandra 99% av sin tid på sommaren är det inte så förnuftigt att köpa ett tält gjort för vinteranvändning och som väger 5 kilo. Köp ett tält som du använder 99% av tiden, och hyr för resten.
 • Vad det gäller friluftsutrustning, får man oftast vad man betalar för. Betalar man 1000kr för ett tält från Kina, får man förvänta sig att den kanske är sämre kvalitet på material och sömnad och då är mer av en förbrukningsvara än något som förväntas hålla säsong efter säsong.

Posted by Kenneth Shaw

Blogger, photographer and backpacker. If you like my writing or my site don't be afraid to follow me, like or share my posts here on the site. Thanks and enjoy!

7 Comments

 1. Hi, an excellent article and well-timed since I just happened to return from a tour around Abisko, and in fact got caught in heavy winds. I did not have a meter with me but the data for the nearest weather station indicated gusts of 18 m/s, and it felt HARD. Fortunately I just had upgraded to a Hille tunnel tent and it managed the wind just fine even though I had no possibility of pitching next to rocks etc. for protection. The opposite might have been true for MSR tent that I previously had, and which has a significant gap between the outer tent and the ground.

  In any case I agree with your argument: even having a tent fail is not probably fatal in the (Swedish) fjälls. Massively inconvenient, yes, but not fatal. It starts to be more dangerous when autumn comes and high winds can be accompanied by near-zero temps and rain, though. Even then, assuming that you have decent raingear and thermal layers (who does not?) you could probably get by.

  Nevertheless, even though you do not need a “bomber” tent it still pays to think about the stormproofness a bit; high winds are not so uncommon after all especially when one gets above tree line. I hike there for ~week per a year, and have been caught in highish winds several times. That’s either very improbable, or it gets frequently windy there (more than 10 m/s). Alternatively, plan for your hike so that you do not _have_ to camp in high places…but we all know what happens when you try to squeeze a tightly scheduled epic hike in between other obligations like work.

  (Sorry for writing in English…I can read and speak Swedish somewhat but any special vocabulary is outside my grasp.)

  Reply

 2. Hi Kenneth,

  A fellow Nordic UL blogger here. I have been thinking of the same thing from Finnish fells perspective. I have come to the same conclusion that pyramid tarps are quite a good solution for the Nordic conditions. I would say the Finnish conditions are even a bit milder than what one could expect in Swedish mountains, and tents like Zpacks Duplex and simple tarps are even more possible despite their larger wind-catching panels. Personally I have used Duomid DCF and found it to be more than enough for three-season conditions in Lapland. It is also often quite easy to get below treeline, something that can be more difficult in the more mountainous regions of the US (the market for which these tents were made for).

  Would love to read more on this topic (hopefully in English) on your blog!

  Reply

 3. majella Liberty January 18, 2021 at 6:23 am

  Hi,
  which tent would you reccomend for the mosquitoes?

  Reply

  1. Any tent with an inner

   Reply

   1. Vad är din syn, är BA Copper Spur-tälten tillräckligt robusta för de ’svenska fjällen’? Gillar fristående designen givet att den funkar bra på kustområden (tänk berg och sand), väldigt enkel att lägga upp, två öppningar för att kunna hålla det öppet och njuta av utsidan vid bra väder. Är dock osäker om det håller fjällvindar och/eller fjällregn (i flera dagar). Sedan finns det ju bra med fjällstugor längs hela fjällkedjan (från grövelsjön till abisko) om det nu råkar slå till med katastrof (skulle vara främst sommarmånaderna juni-augusti, kanske något på våren i grövelsjön-jämtland).

   2. Hej
    Copper spur funkar bra på svenska fjällen. Absolut! Haft 1 och 2 manna upp många gånger även i tung regn och vind. Viktigt är att sätta upp kort sidan mot vind och guylines.. precis som alla andra tält. Men det som kan bli jobbigt är om det ösregnar och just då måste man slå upp tält. Då kan det bli mindre roligt då innertält i vanliga fall ska pitchas först. Det går att slå upp ytter tält först, men det är ngt man måste lära sig innan man befinner sig i en sån situation. Med det sagt, är det inte lika stor problem som man skulle tro, och den myten om den “sjö i innertältet” blir aldrig till verkligheten.

   3. Tack, låter bra! Tycker den nya kommande SlingFin Portal 3 ser ut som ett absolut intressant tält för 2 personer (medan kanske den exiterande Portal 2 blir lite onödigt tung för solo). Den verkar även att lösa problemet med att lägga upp tält i regn (dock kanske inte som solo….).

Leave a Reply